Sörkifli

Nemrégiben jótékonysági bált szerveztünk kicsiny falunk kicsiny óvodájának. Mivel jótékonyságin kívül a batyus jelzőt is megkapta így ugye magunknak kellett gondoskodni az eszem-iszomról, ami részemről teljesen rendben van.
A bál szuper lett, jól éreztük magunkat.
A batyus részről szerencsére anyukám besegített, és összebeszéltünk az asztaltársasággal is, hogy ki mit visz. Én a sörkiflit készítettem el, amit meg is osztok veletek.

Természetesen a recept rövidebb, nyomtatható változatát megtaláljátok itt

Illetve olvashatjátok, szintén képekkel tarkítva lejjebb.

Hozzávalók:pic (1 of 16).jpg

1 kg liszt

2 dl (kb 150 g) olaj

7 dkg élesztő

1 evőkanál só

kb 3 dl tej

Töltelék:

ízlés szerint tölthető, eredeti receptben kis darabka vajat használtak, mi kentük már pizzakrémmel, és töltöttük sajttal is

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

pic (2 of 16)Az élesztőt egy tálba morzsolom, egy kávéskanál cukorral és annyi tejjel ami ellepi, felfuttatom.

A többi hozzávalót tálba kimérem. Ha felfutott az élesztő az egészet összedolgozom, bedagasztom, legalább 1 órát kelesztem.

Eztuán a tésztát lisztezett deszkára borítom. 9 (8) cipót készítek. A cipókat egyenként kb fél cm vastagra nyújtom. Ha pizzakrémet használok megkenem, és 8 részre vágom. Ha margarinos tölteléket választom, a cikkek sarkába kis darabkát vágok, és feltekerem kifli formára. A töltelék, és az, hogy a tetejére mit szórunk ízlés szerint variálható, amit a sós tészta elbír. Érdemes az egyszerű vajas, sóval szórt verziót kipróbálni, és utána már kapunk egy képet, és lehet kísérletezni.


Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, felvert tojással megkenem, ízlés szerint sóval/sajttal szórom meg a tetejét.

200°C-ra előmelegített sütőben sütöm, míg szépen aranybarnára sül.

pic (13 of 16)

Nálunk még melegen elfogy 😉

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .