Nemrégiben jótékonysági bált szerveztünk kicsiny falunk kicsiny óvodájának. Mivel jótékonyságin kívül a batyus jelzőt is megkapta így ugye magunknak kellett gondoskodni az eszem-iszomról, ami részemről teljesen rendben van.
A bál szuper lett, jól éreztük magunkat.
A batyus részről szerencsére anyukám besegített, és összebeszéltünk az asztaltársasággal is, hogy ki mit visz. Én a sörkiflit készítettem el, amit meg is osztok veletek.
Természetesen a recept rövidebb, nyomtatható változatát megtaláljátok itt
Illetve olvashatjátok, szintén képekkel tarkítva lejjebb.
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 dl (kb 150 g) olaj
7 dkg élesztő
1 evőkanál só
kb 3 dl tej
Töltelék:
ízlés szerint tölthető, eredeti receptben kis darabka vajat használtak, mi kentük már pizzakrémmel, és töltöttük sajttal is
1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt egy tálba morzsolom, egy kávéskanál cukorral és annyi tejjel ami ellepi, felfuttatom.
A többi hozzávalót tálba kimérem. Ha felfutott az élesztő az egészet összedolgozom, bedagasztom, legalább 1 órát kelesztem.
Eztuán a tésztát lisztezett deszkára borítom. 9 (8) cipót készítek. A cipókat egyenként kb fél cm vastagra nyújtom. Ha pizzakrémet használok megkenem, és 8 részre vágom. Ha margarinos tölteléket választom, a cikkek sarkába kis darabkát vágok, és feltekerem kifli formára. A töltelék, és az, hogy a tetejére mit szórunk ízlés szerint variálható, amit a sós tészta elbír. Érdemes az egyszerű vajas, sóval szórt verziót kipróbálni, és utána már kapunk egy képet, és lehet kísérletezni.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, felvert tojással megkenem, ízlés szerint sóval/sajttal szórom meg a tetejét.
200°C-ra előmelegített sütőben sütöm, míg szépen aranybarnára sül.
Nálunk még melegen elfogy 😉